Bewoners en politie treffen maatregelen vanwege mogelijk Project X-feest in De Lier

DE LIER - Buurtbewoners in De Lier hebben samen met de politie maatregelen getroffen om jongeren die zaterdagavond van plan zijn om naar het dorp te komen voor een Project X-feest tegen te houden.

Ondanks eerdere berichten op internet waarop werd geroepen dat het feestje is afgeblazen, is de buurt en de politie alert .'Voor zover wij weten gaat het feest niet door. Wie wel naar De Lier komt om te feesten zal het wel merken',  zegt Wim Hoonhout van de politie. 'We zijn voorbereid en er zijn inderdaad maatregelen getroffen. We zijn alert en waakzaam.' Over welke maatregelen er precies getroffen zijn en op welke manier de politie voorbereid is wil Hoonhout niet zeggen.

In een bericht aan buurtbewoners laat buurtpreventie Groeneveldsche Polder  weten dat alle toegangswegen die leiden tot de Noordlierweg en Groeneveldsche polder in De Lier  gecontroleerd worden. Hiermee hopen zij hoop jongeren tegen te houden die het toch in hun hoofd halen om vanavond naar orp komen voor het aangekondigde feest.

Gebied niet op slot

De buurtpreventie heeft alle bewoners geïnformeerd die in de omgeving wonen waar het feestje gehouden zou worden. Het gebied wordt niet afgesloten voor bewoners die in en uit de polder moeten. En bewoners die visite willen ontvangen kunnen dit melden via een emailadres, is te lezen in het bericht.

Eerder  hadden zich al ruim 600 mensen aangemeld om naar het feestje in De Lier te komen. Ook verscheen er een filmpje op YouTube, waarin mensen wordt gezegd dat het feestje 'echt wel' doorgaat en iedereen wordt opgeroepen het bericht te delen op Instagram. Daarnaast roept het filmpje mensen op drank mee te nemen naar het feest en wordt de naam van de organisator genoemd. Op haar Instagram  laat ze weten dat het feest niet doorgaat. 'Niemand komt erin en als je komt is er politie. Probeer dit bericht zo snel mogelijk te verspreiden'.

Naast het Instagram account van de organisator is er ook een ProjectX_DELIER op Instagram waar 2 dagen geleden nog een filmpje geplaatst is waar wordt geroepen dat het feest wél doorgaat.

Feestje voor iedereen

Een Project X-feesten is een uitnodiging op internet, die onbedoeld door veel andere mensen wordt gedeeld die helemaal niet uitgenodigd waren. Eerder liep zo'n feest uit de hand. In 2012 ging het mis in Haren in Groningen. Een meisje had toen via Facebook een groep vrienden uitgenodigd voor haar verjaardag, maar onbekenden hebben die uitnodiging toen veel verder verspreid en iedereen opgeroepen naar het Groningse miljonairsdorpje te komen.

Dit soort feesten worden door de gemeente Westland net zo behandeld als bijvoorbeeld illegale schuurfeesten, ook een bekend fenomeen in het Westland. Organisatoren riskeren volgens de gemeente een dwangsom van 25.000 euro.

Deel dit artikel: