Grote zorgen onder moslims over demonstratie in Gouda

GOUDA - Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda met klem op een demonstratie van Pro Patria (voor het vaderland) volgende week zaterdag te verbieden.

Volgens woordvoerder Yassin Elforkani van het CMO zijn er veel telefoontjes van verontruste moslims ontvangen die bang zijn voor een escalatie. ‘Mijn telefoon staat al de hele zaterdag roodgloeiend. Dan heb ik het nog niet eens over de vele berichten via allerlei sociale media.’

Vrijdag besloot Schoenmaker de demonstratie van Pro Patria in de Goudse binnenstad toe te staan. Deze organisatie zegt te strijden tegen moslimextremisme en organiseerde al verscheidene demonstraties. Eerder waren er geruchten dat Pro Patria plannen zou hebben in de wijk Goverwelle te demonstreren.

Flyer

'Ik heb al een flyer gezien waarin wordt opgeroepen een tegendemonstratie te houden’. Elforkani noemt de actiegroep Identitair Verzet. Activisten van deze groep klommen eerder deze maand op de in aanbouw zijnde moskee Al Hijra in Leiden. ‘Dat zijn geen onschuldige types.’

'Wij staan heel erg voor de vrijheid van meningsuiting, maar wij maken ons zorgen over de maatschappelijke spanningen. Daarom vragen wij de burgemeester om zijn verantwoordelijkheid te nemen’, aldus de CMO-woordvoerder.

Het CMO heeft inmiddels ook een brief naar de burgemeester van Gouda gestuurd waarin de organisatie haar zorgen uit. ‘Ik hoop van harte dat de burgemeester zijn besluit heroverweegt. Wij hebben daar vertrouwen in.’ De gemeente Gouda liet zaterdagavond weten een officieel verzoek van het CMO af te wachten.

 

Deel dit artikel: