Geen selfie meer met Meisje met de Parel: Mauritshuis in Den Haag doet selfiestick in de ban

DEN HAAG - Een selfie met het Meisje met de parel wordt een stuk lastiger. De selfiestick is sinds deze week verboden in het Mauritshuis in Den Haag. In navolging van een aantal Amerikaanse musea gaat het uitschuifbare smartphone-statief nu ook in het Haagse museum in de ban.

Met de selfiestick, waarmee bezoekers makkelijk foto's van zichzelf kunnen maken, zouden kunstwerken beschadigd kunnen worden. Ook hebben omstanders last van bezoekers die het stokje in de lucht steken voor een zelfportret. Toch zegt het Mauritshuis nog weinig last te hebben gehad van het statief.

'Het is een reactie op het verbod van andere musea', zegt een woordvoerster van het Mauritshuis. 'Bij ons mogen alleen zonder flits en zonder statief foto's gemaakt worden.' Andere musea zien nog geen reden voor een verbod, omdat de stick in Nederland nog niet zo veel voorkomt.

Geen verbod bij andere musea

In het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is de stick nog niet verboden. 'Wij hebben wel een verbod op spullen die uitsteken, zoals een rugtas of een statief. Het zou kunnen dat de stick daaronder valt, maar we hebben nog geen selfiestickverbod', aldus een medewerker.

Bij het Gemeentemuseum in Den Haag valt de selfiestick onder andere verboden, zoals een statief. 'Alle toebehoren aan een camera zijn verboden.'

Deel dit artikel: