Stichting Rohamaa: ‘Imams van bijeenkomst Rijswijk zijn minder radicaal dan voorgesteld’

RIJSWIJK - De sprekers die op het afgelaste islamitische liefdadigheidsgala van Rohamaa zouden spreken zijn minder radicaal dan in de media is voorgesteld. Dat zegt bestuurslid Anouar Otmane van Stichting Rohamaa. ‘Wij kennen niet alle uitspraken van de imams.’

Volgens het bestuurslid geven de imams elke dag lezingen, hierdoor kunnen zij niet alle uitspraken kennen. 'Als een uitspraak wordt aangehaald, zonder dat de context weergegeven wordt, lijken de imams een stuk radicaler dan ze in werkelijkheid zijn.’ Ze zouden zich juist uitspreken tegen Islamitische Staat (IS). ‘Zij vinden net als wij dat IS de islam misbruikt’, aldus Otmane.

Minister Bert Koenders besloot vorige week de visa van 3 imams die op het gala zouden spreken in te trekken. 'Op basis van verkregen nadere informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.' De beslissing past volgens de minister in het actieprogramma jihadisme.

LEES OOK: Stichting Rohamaa: 'Imams van bijeenkomst Rijswijk zijn minder radicaal dan voorgesteld'

Vrijdag werd een omstreden gala van Rohamaa, dat op 8 maart zou worden gehouden, afgelast. De organisatie heeft het evenement geannuleerd omdat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst door alle ophef op de achtergrond geraakt.

Op YouTube is een filmpje opgedoken met dezelfde strekking. In het filmpje wordt gezegd dat de imams er juist voor kunnen zorgen dat moslimjongeren niet radicaliseren. Rohamaa onderschrijft de inhoud van het filmpje.

Deel dit artikel: