Extra politie ingezet om te surveilleren bij Goudse moskeeën tijdens protest Pro Patria

GOUDA - De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker zet tijdens de demonstratie komende zaterdag van Pro Patria extra surveillance in bij de 3 moskeeën in Gouda. Dat is dinsdag duidelijk geworden na een gesprek dat hij had met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

Pro Patria, een nationalistische organisaties, demonstreert zaterdag tussen 13.00 en 15.00 uur bij het Huis van de Stad tegen fundamentalistische moslims. Het contactorgaan uitte zaterdag zijn zorg over het protest, waar de burgemeester vrijdag toestemming voor heeft gegeven.

Het gaat om een stil protest zaterdag. ‘Wij zij erg blij met de surveillance. Niet dat we signalen hebben dat er iets staat te gebeuren, maar in de moskeeën krijgen kinderen op zaterdag wel onderwijs. We willen voorkomen dat er met hen wat zou kunnen gebeuren’, zegt Yassin Elforkani van het CMO.

Angst door het protest van Pro Patria

Of er een tegendemonstratie komt, is vooralsnog onduidelijk. Elforkani maakte zich daar zaterdag wel zorgen over. Het stadsbestuur houdt in de voorbereidingen wel rekening met een eventuele tegendemonstratie.Voor zaterdag vindt er ook nog een gesprek plaats tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de drie moskeebesturen in Gouda. Vooral bij hen is er veel angst in verband met het protest van Pro Patria.

Pro Patria demonstreerde eerder tegen fundamentalistische moslims. De organisatie ging voor het eerst de straat op in augustus. De demonstratie in de Haagse Schilderswijk liep volledig uit de hand toen jongeren uit de wijk stenen gooiden en er een confrontatie ontstond met de betogers. Den Haag verbood daarop demonstraties in de Schilderswijk en daarna in alle woonwijken.

Deel dit artikel: