V&D verlaagt salarissen medewerkers nog niet

DEN HAAG - V&D verlaagt het salaris van alle medewerkers op dit moment nog niet, of ze nu wel of niet vakbondslid zijn. Dat maakt het noodlijdende warenhuisconcern dinsdag bekend.

Maandag bepaalde de voorzieningenrechter in een kort geding dat de loonmaatregel niet eenzijdig doorgevoerd mag worden bij leden van de vakbonden. V&D gaat wel in hoger beroep tegen dit vonnis en wil ondertussen in gesprek blijven met de vakbonden om tot een oplossing te komen. Het is nog niet bekend wanneer het beroep dient.

V&D heeft in het noordelijke deel van Zuid-Holland 9 filialen. De zaken zitten in Alphen aan den Rijn, Delft, Den Haag Centrum, Leiden, Leidschendam, Naaldwijk, Rijswijk en Zoetermeer.

Alternatieven

V&D zegt momenteel te kijken naar diverse alternatieven om het kostenniveau structureel te verlagen. 'De intentie hierbij is om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden om onze klanten blijvend een goede service te kunnen bieden, zoals bedoeld in het aangekondigde herstructureringsplan.'

De financiering die onlangs is rondgekomen met de aandeelhouder, de banken en de vastgoedeigenaren wordt in deze fase niet beïnvloed, liet topman Don Roach maandag weten in een nieuwsbrief aan het personeel. Als onderdeel van het herstructureringsplan heeft V&D de afspraken met deze partijen inmiddels formeel afgerond.

Eerder zei het warenhuisketen dat de eerder deze maand bereikte overeenstemming met de eigenaren van de winkelpanden, de banken en aandeelhouder Sun Capital in gevaar zou komen als de loonsverlaging niet door kan gaan. Zonder dit akkoord was het al jaren verlieslijdende concern vrijwel zeker omgevallen.

Juist besluit

Vakbond FNV noemt het besluit van V&D nu af te zien van een salarisverlaging voor alle 5000 werknemers 'het enig juiste besluit'. Het zou ook onwerkbaar zijn, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. 'V&D weet niet van iedereen wie vakbondslid is, dus ze kunnen het onderscheid niet maken.' FNV zegt dat sinds medio januari zeker zestig tot zeventig V&D-medewerkers zich als nieuw vakbondslid hebben aangemeld.

Deel dit artikel: