Krakersbolwerk De Vloek verhuist mogelijk naar voormalige school in Moerwijk, bewoners zijn positief over de nieuwe buren

DEN HAAG - Als het aan de gemeente Den Haag ligt, verhuist krakersbolwerk De Vloek naar de voormalige school aan de Beatrijsstraat in Moerwijk. Bij wijkorganisatie Moerwijk heeft wethouder Joris Wijsmuller (HSP) gepeild hoe de bewoners staan tegenover de komst van de krakers en de organisatie is positief.
De Vloek zit nu nog in een gekraakt pand in de Scheveningse haven maar moet daar weg vanwege de bouw van een topzeilcentrum. De krakers verzetten zich hiertegen en om ze tegemoet te komen heeft de gemeente gezocht naar nieuwe plekken voor De Vloek. 1 van die locaties is het schoolgebouw waar het vegetarische en veganistische restaurant Water en Brood naartoe zou moeten verhuizen samen met bewoners, kunstenaars en muzikanten van het krakersbolwerk.
De Vloek heeft nog geen definitief besluit genomen over deze locatie, zegt woordvoerder Kwinten Keesmaat. 'We zijn nog in gesprek met de gemeente. De gesprekken gaan over de voorwaarden die we hebben gesteld, zoals de grootte van de ruimte en de hoogte van de huurprijs.'

Ook nog andere locaties bekeken

Ook een gemeentewoordvoerder zegt dat naast de school ook andere locaties nog tegen het licht worden gehouden. Ondertussen dringt de tijd want als de gemeente en De Vloek er niet uitkomen, dan wordt het krakersbolwerk in Scheveningen op 1 april ontruimd.   
De voorzitter van Wijkorganisatie Moerwijk, Greetje Beumer heeft in elk geval geen bezwaar tegen de komst van de krakers. 'Als De Vloek een invulling aan de ruimte kan geven waar de buurt wat aan heeft dan is het prima. Een leegstaand gebouw is niet goed voor de wijk en we zien liever dat er iets gebeurt met het pand.'

De Vloek zou pand moeten delen met antikrakers

Opmerkelijk is wel dat de krakers van De Vloek de school zouden moeten delen met antikrakers die al in het pand zitten via de organisatie Bewaakt & Bewoond. Deze laatste werken mee met vastgoedeigenaren om leegstand tegen te gaan, terwijl de krakers zich juist verzetten tegen het 'grootkapitaal'.  
De verplaatsing van De Vloek is een lastig dossier en heeft eind vorig jaar voor spanning in de Haagse politiek gezorgd. Die spanning komt vooral door de Haagse Stadspartij. Deze partij heeft wortels in de Haagse krakerswereld en is na een grote verkiezingsoverwinning vorig jaar in het college terechtgekomen. De partij wil De Vloek redden maar moet door de knieën omdat de coalitiegenoten vasthouden aan het verplaatsen van de culturele broedplaats. Het college belooft de HSP wel dat het op zoek gaat naar een alternatieve plek voor De Vloek. De school in de Beatrijsstraat lijkt hiervoor de beste papieren te hebben.