Beetje verlegen? Snel blozen en zweten? Universiteit Leiden zoekt je!

LEIDEN - Krijg je meteen rode wangen als iemand een praatje met je wil maken? Beginnen je knieën al te knikken als je bedenkt dat je iemand moet opbellen? Dan wil Universiteit Leiden... graag een praatje met je maken!
Sinds december 2013 werken Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan een familie-onderzoek naar sociale angst. De onderzoekers proberen erachter te komen of verlegenheid erfelijk is.
Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat verlegen mensen vaak ook kinderen of broers en zussen met dezelfde klachten hebben. Maar als je allemaal verlegen bent, weet je dat natuurlijk vaak niet van elkaar. 7 families hebben inmiddels meegedaan aan het onderzoek, maar de universiteit zoekt nog 3 families om genoeg data te verzamelen.

Veelvoorkomend probleem

Verlegen mensen zover krijgen om zich aan te melden voor het onderzoek is natuurlijk geen gemakkelijke opgave. De onderzoekers benadrukken daarom dat het echt heel belangrijk is dat dat er meer onderzoek naar sociale angst gedaan wordt.
1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens last gehad van sociale angsten. Omdat het zo vaak voorkomt, is het belangrijk om er meer over te weten te komen.

Wanneer ben je echt verlegen?

Iedereen is wel eens verlegen en dat is volgens de onderzoekers ook heel normaal. Het wordt een probleem als je door je verlegenheid bepaalde situaties gaat vermijden. Je kunt denken aan situaties waarbij je moet spreken in het openbaar, eten of drinken in het openbaar, de telefoon moet opnemen of bijvoorbeeld afrekenen in een winkel.
Universiteit Leiden is op zoek naar mensen die zich herkennen in deze  ‘symptomen’ van sociale angst en wil dan ook graag je familie bij het onderzoek betrekken. Het onderzoek bestaat uit een interview, het invullen van een vragenlijst en een MRI- en EEG onderzoek. Iedereen die meedoet krijgt een vergoeding van 75 euro.

Meer weten

De onderzoekers willen ook vrijblijvend meer informatie geven aan wie nog twijfelt. Ervaringen van families die al meededen aan het onderzoek staan op de Facebook-pagina van de onderzoekers.