Hagenaar Hans Schrijvers: 'Ik stond in de keuken en ineens zag ik de vliegtuigen voor mijn neus'

DEN HAAG - 3 maart 1945. Het wordt de slechtste dag van de geschiedenis van Den Haag genoemd. Toen was het bombardement van de geallieerden op de wijk Bezuidenhout. Ruim 550 mensen kwamen om het leven. Komende dinsdag is dat precies 70 jaar geleden.
Hans Schrijvers herinnert deze dag nog heel goed. Hij was toen 8 jaar en stond in de keuken om de afwas te doen, toen hij uit het raam twee vliegtuigen zag. 'Ik was verstandig genoeg om me om te draaien en een paar seconden later hoorde ik de bommen vallen in de achterkant van ons huis. Even later springen de scherven om je oren. Op dat moment zei mijn vader: en nu allemaal de kelder in', zegt Hans. 'Er was chaos en eigenlijk wist niemand wat er aan de hand was. Er was een bombardement maar waarom in godsnaam?'
Het doelwit van de geallieerden is het Haagse Bos verderop, waar rakketten van de Nazi's staan opgeslagen. Maar door een reeks van fouten belandden de bommen op Bezuidenhout. Ruim 550 mensen komen om. 'Het eerste wat ik zag toen wij uit de kelder kwamen, was een vrouw met een kind in haar armen. Maar het kind had geen hoofd meer. Dan begin je te bedenken, hier moet ik niet meer zijn,' vertelt Hans.

Terug

Hans, inmiddels 78 jaar, verhuisde daarna naar Voorburg, Eindhoven en studeerde later in Leiden. Maar in 1988 keerde hij terug naar zijn wijk Bezuidenhout. Nu woont hij in een huis dat het bombardement heeft overleefd. 'Dat heeft wel een rol gespeeld. Zeker voor mijzelf was het: ik ben toch wel terug waar ik vandaan kom', vertelt Hans.
Zondag is de officiëlle herdenking van het bombardement van Bezuidenhout.