550 tulpen voor 550 Hagenaars die omkwamen tijdens vergissingsbombardement

DEN HAAG - Op 3 maart is het 70 jaar geleden dat de Haagse wijk Bezuidenhout werd gebombardeerd door de geallieerden, 550 mensen kwamen daarbij om. Naast de 550 doden waren er een paar honderd vermisten en werden duizenden mensen dakloos. Het bombardement werd herdacht in de Triumfatorkerk en met een kranslegging bij het monument van Juliana van Stolberg in Den Haag.
Het bombardement wordt het vergissingsbombardement genoemd, omdat de bommen eigenlijk bestemd waren voor een Duitse V2-raketinstallatie in het Haagse Bos. 'Dit is de ergste ramp die Den Haag ooit heeft meegemaakt', zei burgemeester Jozias van Aartsen tijdens zijn toespraak in de kerk.
'Mijn vader had een winkel in de Theresiastraat die tot puin werd gebombardeerd. Dat is de enige keer dat ik mijn vader heb zien huilen', vertelt een man die 1 van de 550 tulpen bij het monument van Juliana van Stolberg legt.

Herdenking belangrijk

Hans Schrijvers was een jongen van 8 toen Bezuidenhout gebombardeerd werd. 'Veel van mijn vriendjes heb ik na het bombardement nooit meer teruggezien en dat doet heel veel met je, daarom ben ik vandaag naar de bijeenkomst gekomen.'
'Het is heel belangrijk dat deze herdenking plaatsvindt zodat we een ramp van deze omvang nooit zullen vergeten', aldus burgemeester van Aartsen.