Belastingdienst haalt spullen Tampat Senang in Den Haag weg, sluiting fameus Indonesisch restaurant dreigt

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft maandag de antieke kunst van het fameuze Haagse Indonesische restaurant Tampat Senang weggehaald. Dat vertelt eigenaar Peter Felix aan Omroep West. Het voortbestaan van het restaurant aan de Laan van Meerdervoort lijkt verder in gevaar te komen, nu de Belastingdienst van plan zou zijn half maart ook beslag te leggen op de keuken en de rest van het interieur.
'De actie van de Belastingdienst kwam niet als een verrassing', zegt eigenaar Felix. 'Het is niet voor niets dat ik een tijdje geleden een noodkreet heb gedaan'. Dat de fiscus uitgerekend de kenmerkende kunstvoorwerpen heeft weggehaald is hard aangekomen bij de ondernemer. 'Het gaat om wajangpoppen, oude beelden, bankstellen, echt antieke Indonesische dingen', vertelt Felix aangedaan. 'Tampat Senang zonder kunst is geen Tampat Senang', verzucht hij.
Om de leegte op te vullen heeft zijn personeel inmiddels bloemen neergezet. Het restaurant is gewoon open, maar de vraag is voor hoe lang. 'Het water staat ons echt tot aan de lippen', zegt de eigenaar. Op de vraag hoe lang zijn beroemde restaurant, dat sinds 1922 bestaat en daarmee het oudste Indonesische restaurant van Nederland is, nog bestaat klinkt een diepe zucht.

Nieuwe problemen lijken onderweg

'Zo lang mogelijk', zegt Peter Felix. 'Het is voor mij te emotioneel om afscheid te nemen van Tampat Senang, maar als het moet dan moet het maar, het is gewoon niet anders'. Toch is hij nog strijdbaar. De Belastingdienst wil de in beslaggenomen antieke kunst gaan veilen. Maar of dat nou de oplossing is? 'Het zijn hele mooie, dure voorwerpen. Maar of ze genoeg opbrengen? Bij een veiling weet je nooit wat er gebeurt'.
Ondertussen hangen er opnieuw donkere wolken boven de toekomst van het restaurant. 'Half maart wil de Belastingdienst ook de rest van het interieur en de spullen uit de keuken meenemen', zegt eigenaar Peter Felix. 'Dan heb je niks meer, dan moet je wel stoppen met je activiteiten'. Felix gaat nu koortsachtig overleg voeren met zijn accountant en adviseurs, om de dreigende sluiting te voorkomen.

'Er komen gewoon te weinig mensen eten'

Als niet lukt gaat er volgens Felix weer een stukje Haagse geschiedenis verloren. 'Het is het oudste Indonesische restaurant van Nederland, het geeft karakter aan Den Haag'. Een sluiting hakt er volgens hem dan ook flink in. 'De geschiedenis van Indonesië heeft het karakter van Den Haag mede bepaald, dus als wij moeten sluiten verandert ook het karakter van Den Haag weer een beetje'.
Nu is het dus zoeken naar een oplossing. De oorzaak is in elk geval zeer duidelijk. 'Er komen te weing mensen eten', zegt Felix onomwonden. 'Onze sterkte is tegelijk onze zwakte', zegt Felix doelend op het authentieke karakater van de Indonesische keuken. 'Mensen zijn op zoek naar nieuwe dingen, en er is zoveel concurrentie'. Volgens hem is de situatie ook niet te vergelijken met de horeca van 20,30 jaar geleden. 'Er is zoveel keuze: Japans, Thais, noem maar op'.

Nog meer Indonesische restaurants in de problemen

Tampat Senang is zeker niet het enige restaurant in deze hoek van de branche dat het moeilijk heeft. Eerder zaten Sarinah, Djawa, Blauw en Jimbaran al in de problemen. Die restaurants gingen failliet of moesten een doorstart maken. Hoe het met Tampat Senang af gaat lopen, kan Peter Felix nog niet zeggen. 'We hebben wel goede gesprekken met de Belastingdienst, die mensen doen tenslotte ook maar gewoon hun werk.'