Zes vragen over de mishandelingszaak van het 12-jarige meisje uit Roelofarendsveen

ROELOFARENDSVEEN - Het 12-jarige meisje uit Roelofarendsveen dat half februari zwaargewond, onderkoeld en verwaarloosd in het ziekenhuis werd opgenomen is aan de beterende hand. Zes vragen over het schrijnende verhaal van het gezin aan de Geestweg in Roelofarendsveen.

Wat is er gebeurd bij het gezin in Roelofarendsveen?

Wat is er gebeurd bij het gezin in Roelofarendsveen?
Op 16 februari wordt het 12-jarige meisje opgenomen in het ziekenhuis. Ze is onderkoeld en zit onder de blauwe plekken. Volgens een buurtbewoner moet ze vier keer gereanimeerd worden voordat ze vervoerd kan worden. Artsen stellen vast dat haar verwondingen niet alleen afkomstig zijn van reanimatie en schakelen politie in. Politie en inspectie jeugdzorg onderzoeken de zaak. Op 20 februari wordt stiefmoeder Petra T. (34) opgepakt, op verdenking van zware mishandeling en verwaarlozing van haar stiefdochter. Ze blijft vervolgens 14 dagen langer vastzitten. Op 25 februari wordt vader Ron T.(44) ook opgepakt en blijft langer vastzitten. Volgens het OM blijkt gedurende het onderzoek dat ook de vader verdachte is.

Wat weten we over dit gezin?

Het gaat om een samengesteld gezin van vader Ron T. en stiefmoeder Petra T. In het gezin wonen de twee kinderen van een eerder huwelijk van de vader: de 14-jarige zoon en het 12-jarige meisje. Samen hebben Ron en Petra nog drie zoontjes, die net als het 12-jarige meisje inmiddels zijn ondergebracht bij jeugdbescherming. Het oudste jongetje van 14 woont al langere tijd niet meer thuis.

Wat weten we van de verdachten?

Petra T. is vicevoorzitter van de Cliëntenraad Jeugdzorg Zuid-Holland van bureau Jeugdbescherming West en was bestuurslid van de Voedselbank Alkemade. Volgens haar advocaat is zijn client een ontkennende verdachte. In juni 2014 staat Petra T. nog prominent in het Leidsch Dagblad met een interview over een besloten bijeenkomst voor ouders die te maken hebben met jeugdzorg in Zuid-Holland. 'Wij willen weten wat leeft onder ouders', staat boven een grote foto van Petra T., waarop ze haar zoontje vasthoudt. Ook gaat Petra T. in het gesprek met de krant dieper in op haar persoonlijke situatie. Ze zegt 'al acht jaar strijd te leveren met jeugdzorg' omdat ze zegt dat de twee kinderen van Ron T. gedragsproblemen hebben en dat dat niet op de ouders kan worden afgeschoven. De vader is ondernemer als vrachtwagenchauffeur en komt uit een grote familie van potgrondkwekers.

Wist niemand van de mishandelingen bij het gezin af?

Buurtgenoten van het gezin, dat aan de Geestweg woont, zeggen geregeld jeugdzorg en hulpdiensten te hebben gewaarschuwd voor de problemen binnen het gezin. Het meisje en haar oudere broer zouden stelselmatig worden geslagen. Ook zouden ze geregeld geen eten krijgen en werd de jongen vaak opgesloten in het tuinhuisje bij de woning. De jongen zou ook een keer in zijn onderbroek en met plakband voor zijn mond op straat zijn gezet, voor straf.

Wat doen bewoners van Roelofarendsveen nu?

Op facebook is de Roelofarendsveense Aafke van der Meer een speelgoedactie Kom in actie begonnen. Zij wil het mishandelde 12-jarige meisje verwennen met 'leuke kleding en spulletjes' en vraagt dorpsgenoten om een kleine gift.

Wat gebeurt er nu met het meisje en de andere kinderen?

Het oudere broertje van het meisje woont al een aantal jaar niet bij het gezin. Het meisje en drie jongere kinderen uit het gezin zijn ondergebracht bij jeugdbescherming West. Er wordt bekeken of zij bij familie kunnen worden ondergebracht of wellicht bij een pleeggezin.