Laatste Staten-vergadering is de kortste, maar met prijzen voor duurzaamheid

Van links naar rechts: Carla van Viegen, Ellen Verkoelen (CDA) en Anne Koning (PvdA)
Van links naar rechts: Carla van Viegen, Ellen Verkoelen (CDA) en Anne Koning (PvdA)
DEN HAAG - De laatste vergadering van Provinciale Staten voor de verkiezingen was ook de kortste van de afgelopen vier jaar. Binnen een half uur konden de Statenleden woensdag weer aan de koffie.
Ze gingen dit keer niet met elkaar in debat. Er werd alleen gestemd over een aantal hamerstukken. De vergadering werd afgesloten met een prijsuitreiking door de Partij voor de Dieren.
Fractievoorzitter Carla van Viegen beloonde twee partijen voor hun inzet voor het milieu in de provincie. Ze reikte zogeheten 'Oorkondes van duurzaamheid en mededogen' uit aan Anne Koning van de PvdA en Ellen Verkoelen van het CDA.

Biodiversiteit en zonne-energie

Koning werd beloond voor haar initiatieven op het terrein van biodiversiteit, de soorten dieren en planten die in de natuur te vinden zijn. Verkoelen viel in de prijzen door haar pleidooien voor zonne-energie. De Statenleden kregen ook een wisseltrofee: een sculptuur van een hand met een wereldbol en een vogel.
Volgens Carla van Viegen is het een doel van de Partij voor de Dieren om zichzelf ooit te kunnen opheffen, als het gedachtengoed is overgenomen door andere partijen. Het uitreiken van de prijs is een teken van die missie.

Afscheid op 31 maart

Als afsluiting van de vergadering wenste commissaris van de koning Jaap Smit iedereen nog succes met de campagnes. De oude Provinciale Staten neemt op 31 maart afscheid van alle politici die niet verkozen zijn of er sowieso mee stoppen.