Openbaar Ministerie eist geldboete van 50.000 euro tegen Haagse Alhuraa Universiteit

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een geldboete van 50.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk, tegen de Alhuraa Universiteit in Den Haag. De universiteit heeft lange tijd diploma's verstrekt terwijl ze daartoe niet bevoegd was.
Ook moet de 'universiteit' een bericht in het Engels en Arabisch op hun website plaatsen, waarin wordt aangegeven dat Alhuraa niet geaccrediteerd is door het ministerie van Onderwijs. Verder moet in het bericht staan dat de school niet bevoegd is om diploma’s te verstrekken. Als de school dat niet doet, moet de volle 50.000 euro betaald worden.
Bij een doorzoeking van het pand van Alhuraa aan de Kerketuinenweg in 2013 werd volgens het OM een grote hoeveelheid nepdiploma's gevonden met daarop verschillende graden. Ook werden er printers, hologrammen en stickers aangetroffen voor het maken van diploma's. Op de achterkant van de uitgegeven documenten stonden verschillende stempels en handtekeningen. De affaire rond de valse diploma's leidde tot een flink aantal minder inschrijvingen van studenten.