Wie gooit er het verst? Wedstrijd papieren vliegtuigjes gooien op TU Delft

DELFT - Van een velletje papier een vliegtuigje bouwen. Voor de meeste studenten die zich woensdag verzamelden in de sporthal van TU Delft was het alweer een tijdje geleden, maar zeker niet minder leuk. Vroeger werd zo’n papieren vliegtuigje wel eens in de richting van de leraar gegooid, maar woensdag konden de vliegtuigvouwers hun talenten laten zien tijdens de grootste papieren-vliegtuigjes-gooien-wedstrijd ter wereld: de ‘Red Bull Paper Wings'.
In een sporthal van de TU Delft verzamelden woensdag tientallen studenten om een zelfgemaakt vliegtuigje in de lucht te laten opstijgen. In drie categorieën konden er punten behaald worden: de grootste afstand, de langste vliegtijd of de meest creatieve vlucht. De punten werden gegeven door een jury van drie deskundige studenten. De drie personen die de meeste punten bij elkaar scoren maken kans op een gewilde kwalificatieplek voor de grote finale in Salzburg in Oostenrijk.
Sommige kandidaten gooiden met hun zelf geknutselde aerodynamische creatie meer dan 25 meter ver. Andere probeerden hun vliegtuigje juist zo lang mogelijk in de lucht te houden. Maar voor de meeste deelnemers was het maken van een eigen papieren vliegtuigje al een wedstrijd op zich. Met opperste concentratie werd er vastberaden gevouwen om hét perfecte ontwerp te maken.

Nostalgie

Het maken van een vliegtuigje riep bij sommige deelnemers ook gevoelens van nostalgie op. 'Vroeger toen ik een papiertje naar de leraar gooide voelde ik me een klein jongetje. Vandaag voel ik me dat eigenlijk ook weer', vertelt een kandidaat.
De driekoppige jury was samengesteld uit twee studenten lucht- en ruimtevaarttechniek en één piloot. Voor de kandidaten hadden zij wel wat handige tips in petto. ‘Het zwaartepunt van het vliegtuigje moet goed verdeeld zijn. Wat extra gewicht in de neus maakt het stabieler waardoor het lange afstanden kan maken’, vertelt het jurylid luchtvaarttechniek.

Finale

Het huidige wereldrecord staat op 27,6 secondes vliegen en de grootste afstand ooit afgelegd met paper wings is 63,19 meter. Dit jaar strijden studenten uit 57 landen mee om een plekje in de finale op 8 en 9 mei in Salzburg.