Lot Goudse moskee hangt aan zijden draadje; collegepartij VVD haakt af, oppositiepartij ChristenUnie twijfelt

Huis van de Stad Gouda
Huis van de Stad Gouda
GOUDA - De nieuwe moskee in Gouda-Noord kan er alleen komen als oppositiepartij ChristenUnie volgende week alsnog overstag gaat. De VVD heeft al besloten tegen het eigen stadsbestuur te stemmen. Dat bleek woensdagavond tijdens het debat in de gemeenteraad van Gouda.
Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad om een miljoenenkrediet voor medisch kinderdagverblijf Gemiva en de school voor speciaal onderwijs De Ark. Het stadsbestuur wil dat zij samen met het Islamitisch Centrum El Wahda de oude Prins Willem Alexanderkazerne betrekken. De moskee zou dan zelf haar eigen deel van het complex betalen.
Alle drie zoeken ze al zeker 10 jaar naar een nieuwe, grotere plek. De drie bestaande moskeeën in Gouda barsten uit hun voegen en willen samen opgaan in één groot islamitisch centrum. En daar zit nou net de crux.

Oppositie plus VVD bekritiseren college

Tijdens het debat van woensdagavond kon de gemeenteraad voor de eerste keer zijn oordeel kon geven over de plannen en de besluitvorming. Eerder hoorde de raad alle betrokkenen, van buurtbewoners tot wethouders en architect. Volgende week woensdag stemt de raad over het voorstel.
Alle oppositiepartijen haalden woensdag fel uit naar de manier waarop in hun ogen de plannen worden doorgedrukt. Terwijl er in de buurt  grote weerstand is vanwege de verwachte verkeers- en parkeerdruk en er nog allerlei losse eindjes zijn. De VVD, die zelf een wethouder in het college heeft, liet die 'bestuurlijke criteria' de doorslag geven om aan te kondigen dat de partij de kredietaanvraag niet zal steunen.

'Moslims hebben recht op plaats om te bidden'

De andere collegepartijen - PvdA, D66, GroenLinks en Gouda Positief - waren ronduit enthousiast over de bouwplannen, ondanks het negatieve beeld dat in de media over de 'megamoskee' wordt geschetst. Volgens de PvdA heeft de islamitische gemeenschap in 50 jaar alle respect verdiend. D66 benadrukt dat het islamitisch centrum ook vrouwen kansen biedt.
De ChristenUnie blijft een voorkeur houden voor de vestiging van alleen de school en het kindercentrum in de kazerne, dus zonder moskee. Maar ondanks de 'weerstand die de gemeente zelf heeft gecreëerd' laat de partij nog in het midden of ze het college steunt. Volgende week dinsdag besluit de fractie pas.

'Geen steun moskee want Christus is de zoon van God'

In de zaal ontstond enige commotie toen Arjan Versteeg van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) sprak: 'We gunnen iedereen zijn gebedsruimte, maar het islamitisch geloof erkent niet dat Christus de zoon van God is. Daarom kunnen wij de bouw van de moskee niet steunen.'
De medegelovigen van de ChristenUnie haalden hun schouders hierover op. 'We kennen de SGP', zegt Anna van Popering-Kalkman. 'Het is nou eenmaal een theocratische partij, wij niet.'  De SGP baseert haar visie op het uitgangspunt dat de overheid 'haar gezag niet ontleent aan het volk, maar aan God de Heere, bij Wie het allerhoogste gezag berust'.