Zuid-Hollanders laten zich leiden door landelijke politiek bij Provinciale Statenverkiezingen

Affiche voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015
Affiche voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015
DEN HAAG - Veruit de meeste inwoners van de provincie Zuid-Holland laten zich leiden door de landelijke politiek bij het bepalen van hun stem voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Omroep West. Iets meer dan 65 procent noemt de landelijke politiek 'het meest belangrijk'.
Slechts 5,8 procent van de ondervraagden noemt de regionale politiek het meest belangrijk. Voor zo'n 30 procent zijn beiden even belangrijk.
Hoewel het om een regionale stembusgang gaat hebben de Provinciale Statenverkiezingen een sterk landelijk karakter. De leden van de Provinciale Staten kiezen later dit jaar de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer kan het de zittende regering moeilijk maken bij het invoeren van wetten.

Meerderheid in Eerste Kamer hangt af van Provinciale Statenverkiezingen

Momenteel heeft het kabinet Rutte-II geen meerderheid in de Eerste Kamer. Wel kan Rutte-II rekenen op de steun van de zogenoemde 'bevriende' oppositie: D66, ChristenUnie en SGP. Of het kabinet van VVD en PvdA, aangevuld met de bevriende oppositie, kan blijven rekenen op een meerderheid hangt af van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen.

LEES OOK: Statenleden zijn erg onzichtbaar, Zuid-Hollanders kennen ze amper

Een meerderheid van de Zuid-Hollanders wil overigens van dat systeem af. Zo'n 70 procent van de respondenten wil dat de Eerste Kamer rechtstreeks door de burger wordt gekozen, in plaats van indirect door de leden van de Provinciale Staten. 

Eerste Kamer en Provinciale Staten afschaffen?

Het onderzoek vraagt ook of de Provinciale Staten en de Eerste Kamer kunnen worden afgeschaft, maar de meeste mensen vinden dat een slecht idee. Iets meer dan 60 procent zegt het oneens te zijn met de stelling 'De Eerste Kamer kan wat mij betreft worden afgeschaft'. Voor de Provinciale Staten liggen de getallen dichter bij elkaar: 39,3 procent wil de provinciale bestuurslaag afschaffen, 42,6 procent wil dat niet. Iets meer dan 18 procent heeft geen mening.