Opknapbeurt van 20 miljoen moet Scheveningen weer aantrekkelijk maken voor toeristen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de komende drie jaar 20 miljoen investeren om delen van Scheveningen op te knappen.

Onder de noemer ‘De Kust Gezond' worden de Noordelijke boulevard, de strandopgangen en belangrijke straten opgeknapt. Ook krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte.

Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte en Scheveningen Bad): ‘Wanneer je Scheveningen binnenkomt moet je gelijk het strandgevoel krijgen. Je moet de zee kunnen ruiken en beleven. Dat kan al wel op de nieuwe boulevard maar niet in de straten daarachter. De badplaats is versteend en sleets.’

Meer groen

Dat moet veranderen, aldus de wethouder. De kwaliteit van vooral het gebied direct achter de kust moet worden verbeterd, door bijvoorbeeld het verzachten van het stenige karakter en groen toe te voegen.

Het zeeklimaat beperkt de mogelijkheden om bomen te planten, maar soorten als helmgras en duinroos passen goed in deze zilte omgeving. Ook krijgt de voetganger meer ruimte. Er komen goede looproutes tussen boulevard en de achterliggende straten.

Geen panden kopen

In deze collegeperiode is in totaal twintig miljoen euro beschikbaar. De wethouder wil daarmee allereerst straten als de Gevers Deynootweg, het Palaceplein en het noordelijk deel van de boulevard verbeteren. In de periode daarna is jaarlijks drie miljoen euro beschikbaar.

De gemeente gaat geen panden kopen of gebouwen slopen. Daarvoor is het budget niet voldoende. Wel hoop de wethouder dat particulieren en ondernemers ook gaan investeren. Een paar hebben al aangegeven dat ook te gaan doen. Zo worden het Kurhaus en de Pier nu al gerenoveerd. En Hommerson heeft plannen voor de uitbreiding van de Palacepromenade.

Deel dit artikel: