Premier Rutte: 'Nederlandse jihadisten die naar Syrië of Irak vertrekken mogen daar sneuvelen'

DEN HAAG - Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen kunnen daar beter sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. Premier Mark Rutte zei dat donderdag in het RTL-verkiezingsdebat. Van de politiek leiders die deelnamen aan het debat was hij de enige die de stelling onderschreef.

Alexander Pechtold (D66), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) keerden zich allemaal tegen de stelling. Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Rutte wil dat niet, probeert dat te voorkomen, maar als hij moet kiezen heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen.
Rutte werd aangevallen door Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van PVV-leider Geert Wilders vertolkte. 'Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.'

Laatste snik

Rutte zei dat het grootste deel van Nederland achter hem staat. 'Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.' Pechtold zei dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet berechten. Hij noemde de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. als voorbeeld: die zit sinds de moord in de gevangenis. 'Maar Theo van Gogh is dood en ik wil geen tweede Theo', antwoordde Rutte.
In januari zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al dat teruggekeerde jihadisten in ons land moeten worden berecht volgens het oorlogsrecht. Volgens hem ben je 'in oorlog met ons land’ als je toetreedt tot een 'terroristenleger'. Jihadisten moeten 'we op de zwaarst mogelijke manier aanpakken'. De VVD wil ook dat het paspoort van jihadisten wordt afgenomen.

Uitgereisde jihadisten

Omroep West inventariseerde in oktober 2014 bij alle gemeenten in de regio het aantal uitgereisde jihadisten. Den Haag (33), Delft (20) en Zoetermeer (11) hebben de meeste jihadisten. Den Haag laat daarbij weten dat er inmiddels zes zijn teruggekeerd en zeven zijn omgekomen. Delft kent vijf teruggekeerde strijders en Zoetermeer wilde het niet bekendmaken. Alle 'terugkeerders' worden volgens Zijlstra in de gaten gehouden door de AIVD of de politie.