Bijna 1000 Project X-gangers in De Lier

DE LIER - Op het afgelaste Project X in De Lier zijn zaterdagavond toch nog bijna duizend mensen afgekomen, zo heeft burgemeester Sjaak van der Tak donderdagavond laten weten. Er zijn ruim zeshonderd jongeren tegengehouden die lopend of op de fiets naar De Lier kwamen en verder werden circa driehonderd mensen weggestuurd die per auto naar het dorp kwamen.

Auteur: Richard Vroom, nieuwsredactie WOS

Er zijn die zaterdagavond, 21 februari, twee mensen gearresteerd: één wegens belediging en de ander wegens rijden onder invloed. Er verder werden 39 zogeheten noodbevelen uitgereikt aan mensen die toch probeerden de afzettingen te passeren of die politieagenten beletten hun werk te doen.

Het goede nieuws is dat er geen vernielingen zijn gepleegd of andere incidenten hebben plaatsgevonden. Verder meldde Van der Tak dat bewoners uit de omgeving van de aanvankelijke feestlocatie grote dankbaarheid hebben uitgesproken over de aanpak van gemeente en politie.

Burgemeester gaat praten met gezin

Van der Tak kondigde aan nog in gesprek te gaan met het gezin van het jonge meisje dat het feest oorspronkelijk op Facebook had aangekondigd.

De naam Project X komt van de gelijknamige Amerikaanse film uit 2012. Daarin loopt een feest volledig uit de hand, vanwege het grote aantal mensen dat er op afkomt. Later zijn er naar dat voorbeeld meerdere feesten gehouden, onder meer in september 2012 in het Groningse Haren.

Rellen in Haren

Daar had een meisje een feest georganiseerd voor haar zestiende verjaardag. Bij de uitnodiging op Facebook liet ze een optie open, waardoor bezoekers anderen konden uitnodigen. Zo kwam het dat er duizenden jongeren op afkwamen. Dat zorgde voor rellen in het dorp, en politie en ME moesten eraan te pas komen om de problemen op te lossen.

Deel dit artikel: