Moordenaar juwelier Ruud Stratmann in Den Haag raakt luxe cel kwijt

DEN HAAG - De moordenaar van de Haagse juwelier Ruud Stratmann raakt zijn luxe cel in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen kwijt. Samen met zeventien andere langgestraften was Sandro G. naar de rechter gestapt om overplaatsing tegen te gaan, maar tevergeefs.
De achttien gedetineerden moeten plaatsmaken voor Noorse gevangen. Het Rijk heeft cellen verhuurd aan Noorwegen, waar een groot tekort is. In Nederland zou een overschot zijn. Op 1 september komen in Veenhuizen de eerste van in totaal 242 Noorse gevangenen aan, die in Norgerhaven worden gehuisvest. Hun komst betekent behoud van werkgelegenheid van 239 voltijdbanen.
De rechter stelt wel dat staatssecretaris Fred Teeven aan de eisers een goed alternatief moet bieden. ‘Dit alternatief dient erop gericht te zijn dat de gedetineerden die daarvoor in aanmerking komen, opnieuw worden geplaatst op een afdeling bestemd voor (levens)langgestraften met een aangepast regime.’

Unieke afdeling

‘Binnen Norgerhaven bevindt zich een in Nederland unieke afdeling voor veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf ondergaan’, legden de advocaten van de langgestraften eerder hun gang naar de rechter uit. Deze afdeling biedt G. volgens hen een menselijker en huiselijker klimaat dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.
De raadslieden laten weten toch redelijk blij te zijn met het oordeel van de rechter dat er een goed alternatief voor hun cliënten geboden moet worden. Een eventueel hoger beroep hangt volgens hen mede af van de manier waarop Teeven zich hiervoor gaat inzetten.