‘Kennis van Haagse ambtenaren over waterschapsverkiezingen ver beneden peil’

DEN HAAG - De Partij 50 Plus heeft ernstige twijfels over de kennis van ambtenaren van de gemeente Den Haag over de waterschapsverkiezingen.
Leden van die partij, die zich bij de gemeente meldden om mee te kunnen doen aan de verkiezingen op 18 maart, stuitten op een muur van onbegrip, moesten lang wachten en werden soms van het kastje naar de muur gestuurd.
'Ik heb ernstige twijfels en zorgen of het ambtenarenapparaat van de gemeente Den Haag voldoende is toegerust om de verkiezingen van Provinciale Staten en waterschappen tot een goed einde te brengen', aldus lijsttrekker mr. S.F. Fekkes in een brief aan burgemeester Jozias van Aartsen.

Debuut 50 Plus

Zijn partij doet voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen. Daarvoor moeten dertig door de gemeente gewaarmerkte handtekeningen bij het hoogheemraadschap worden ingeleverd.
Toen de kandidaten bij de gemeente deze zogeheten ondersteuningsverklaringen wilden gaan regelen, ging er veel mis. Zo bleken de medewerkers van het stadsdeelkantoor in Loosduinen zich een dag te hebben vergist. Hoewel – volgens Fekkes – vier ambtenaren achter vier loketten 'niets zaten te doen' werd de kandidaat naar huis gestuurd met de mededeling dat ze een dag later maar terug moest komen.

Lastig om verzoeken te behandelen

In het stadhuis zou het ook al niet soepel lopen. Daar bleek het opnieuw lastig om de verzoeken te behandelen. De ambtenaar die dat uiteindelijk toch deed, sloot af met de woorden 'Leuk dat u aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoet'.
En zo heeft Fekkes nog een paar voorbeelden. Zijn conclusie: 'De serviceverlening is ver beneden peil.'

Politiek wil opheldering

De Groep de Mos/Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad wil opheldering over de kwestie van de burgemeester.
Raadslid Lex Kraft van Ermel wil weten of Van Aartsen zich in de klachten herkent. En als dat zo is, wat hij gaat doen om de partijen volgende keer beter te helpen.