Machinisten toeteren als protest tegen geweld in treinen

DEN HAAG - Treinmachinisten gaan maandag om 09.00 uur toeteren uit protest tegen de mishandeling van een conductrice op het treinstation in Hoofddorp. In het hele land wordt getoeterd. Ze hebben genoeg van het geweld tegen de conducteurs. Hoe lang de conducteurs de tyfoon (claxon van een trein) laten werken is onduidelijk.
De VVMC, de vakbond van rijdend personeel, is het eens met de actie en zegt dat het getoeter misschien wel een minuut duurt. Ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) staan achter de actie. 'Het geweld moet stoppen. Wij hopen dat deze spontane actie helpt om het signaal dat wij vrijdag met personeel en bonden samen hebben afgegeven extra kracht bij te zetten. Het getoeter moet in Den Haag te horen zijn', zei een NS-woordvoerder.
Een 44-jarige conductrice werd in de nacht van donderdag op vrijdag mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Ze liep diverse breuken in haar gezicht op en is vrijdag geopereerd. Zaterdag werd een conducteur mishandeld toen een passagier een boete voor zwartrijden kreeg. Dat gebeurde toen hij in Helmond bij station 't Hout uit de trein werd gezet.