Straf voor racistische teksten onder selfie van Zoetermeerse voetbalinternational Fer

DEN HAAG - Racistische uitspraken worden niet geduld, ook niet als ze op social media worden geplaatst. De drie mensen die racistische teksten hebben geplaatst onder een selfie van Oranje-international Leroy Fer, krijgen een boete van 360 euro. Eén van hen komt uit de regio Den Haag.
Fer plaatste in november een foto op Instagram van hemzelf en acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal. De foto werd later op Facebook geplaatst. Dat leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische. Zo stonden er bij de commentaren opmerkingen als: 'Allemaal zwarte pieten', 'FC aap', 'Club van Sinterklaas' en 'Losgebroken van de ketenen en dan krijg je dit'.
De politie wist de identiteit vast te stellen van verdachten uit de regio's Den Haag, Rotterdam en Breda. Medewerkers van het OM in Amsterdam die zijn gespecialiseerd in de aanpak van discriminatie, hebben hun reacties aangemerkt als racistisch. Als de verdachten niet betalen, moeten ze voor de rechter verschijnen.

Oranje is tevreden met besluit OM

Fer zelf is tevreden. 'Ik ben blij met de actie van het OM. Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kan. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen.'
Aanvoerder Robin van Persie deed naar aanleiding van de kwetsende reacties een oproep om de daders aan te pakken. 'Ik ben verheugd dat dit is opgepakt en dat deze personen hier niet zomaar mee wegkomen. Zoals ik na onze laatste wedstrijd tegen Letland ook al aangaf, wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het gewone leven mag dat ook niet zo zijn.', aldus Van Persie.