Dansen met drones: De TU Delft doet het en komt er zelfs mee in het theater

DELFT - Je moet er maar op komen: Dansen met een drone. Een drone is een meestal klein luchtvaartuig zonder piloot aan boord dat vanaf afstand wordt bestuurd. Vier studenten van de TU Delft ontwikkelen een programma om synchroon te kunnen dansen met zo'n drone. De voorstelling komt in het theater. Maar voor het zover is moet er flink gerepeteerd worden.
'Flink pittig', noemt TU-student control engineering Martijn van der Klauw de uitdaging die hij is aangegaan om drones de bewegingen van dansers te laten volgen. De software en apparatuur die hij ter beschikking heeft, zijn niet zo geavanceerd als de spullen in de Delftse Cyberzoo. Daar werkt hij voor zijn afstuderen met de Zebro, een kruipende zwermrobot. De drones bedient Martijn met de hand en dat moet computergestuurd worden.
De veertiende maart zijn er drie voorstellingen te zien, met handmatige besturing. In de tussentijd gaan de technische jongens verder met de ontwikkeling. Ze hopen dat er bij het Internationaal Technologie Festival van de TU, dat is 4 en 5 juni, wel automatisch gevlogen kan worden. In september gaat de voorstelling de theaters in.