Oudste Molenviergang ter wereld nog zeker 10 jaar actief in Aarlanderveen

AARLANDERVEEN - De oudste nog werkende Molenviergang van de wereld, in Aarlanderveen, zal ook de komende tien jaar nog blijven draaien. Daarover tekenen de Stichting Molenviergang Aarlanderveen, het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland woensdagmiddag een overeenkomst.
Waar de meeste polders droog gepompt worden door een gemaal, gebeurt dat alleen in Aarlanderveen nog met vier poldermolens, een zogenoemde molenviergang. Door de overeenkomst tussen de vier partijen is vastgesteld dat de Molenviergang ook de komende tien jaar zorgt voor droge voeten in 'De Drooggemaakte Polder' aan de westzijde van Aarlanderveen.
Drie molens zijn al sinds 1786 verantwoordelijk voor het waterpeil in de polder. De vierde molen is in 1801 bijgebouwd. De molenaars wonen zelf in de molens en zijn verantwoordelijk voor het functioneren. Het beheer ligt bij de Molenstichting waarbij de molenaars in dienst zijn. De provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn ondersteunen het voortbestaan van de molens financieel.