PVV wil Nieuwkoopse otters 'uitzetten' naar Friesland

NIEUWKOOP - De PVV in de Provinciale Staten in Zuid-Holland wil de otters in de Nieuwkoopse Plassen uitzetten naar Friesland. De partij vindt het plan van Natuurmonumenten, ottertunnels aanleggen in het gebied, zonde van het geld.
De PVV heeft moeite met de hoge kosten die het behoud van het dier in de Nieuwkoopse Plassen met zich meebrengt. De otter legt in een nacht grote afstanden af. Om alle wegen die het dier zou kunnen passeren te ondertunnelen, zou zeer prijzig zijn, vindt de PVV.
Volgens de partij is de populatie zo klein dat de dieren beter naar Friesland kunnen waar een groter aantal otters leeft. Dertig jaar lang was de otter uitgestorven in de Nieuwkoopse Plassen. Het dier dook vorig jaar ineens weer op. Maar het herstel is pril want waarschijnlijk gaat het om maximaal twee otters.

Veredelde rioolbuizen

Om ervoor te zorgen dat de terugkeer van de otter doorzet in de Nieuwkoopse Plassen wil Natuurmonumenten graag dat de provincie geld steekt in ottertunnels. Deze veredelde rioolbuizen gaan onder de weg door en zorgen dat het dier veilig aan de overkant komt.
De grootste bedreiging voor de otter is namelijk het verkeer. In Nederland worden ieder jaar tientallen otters doodgereden op een totale populatie van ruim honderd.