Schevenings krakersbolwerk De Vloek ontevreden over onderhandelingen met gemeente Den Haag

DEN HAAG - Krakersbolwerk De Vloek is niet te spreken over de onderhandelingen met de gemeente Den Haag over een alternatieve locatie voor de culturele broedplaats. Volgens de krakers verlopen de onderhandelingen moeizaam. Op 1 april moeten de krakers vertrokken zijn van hun plek in de Scheveningse haven, anders zal de gemeente het bolwerk ontruimen.

De Vloek zit sinds twaalf jaar op de Hellingweg in de Scheveningse haven. De krakers moeten daar per 1 april weg vanwege de bouw van een topzeilcentrum. De krakers willen niet weg en om ze tegemoet te komen heeft de gemeente beloofd op zoek te gaan naar een alternatieve locatie.

De krakers voelen zich niet serieus genomen in de gesprekken met de gemeente. 'De Vloek is gedurende de gehele onderhandelingsperiode een constructieve gesprekspartner geweest en heeft serieus naar de verschillende opties gekeken', schrijven de krakers in een verklaring. 'Net op het moment dat de onderhandelingen vorm kregen, werden reële opties tot tweemaal toe door de gemeente teruggetrokken.'

Demonstratie

De krakers vinden dat er te weinig duidelijk is over de plannen voor het topzeilcentrum. 'Wij laten ons niet de mond snoeren doordat de gemeente ons zogenaamd een vervangende locatie voorhoudt. Laat de gemeente eerst maar eens duidelijkheid geven over hoe ver de realisatie van het topzeilcentrum nu  echt is.'  De krakers gaan komende zondag demonstreren voor het behoud van De Vloek.

Volgens een gemeentewoordvoerder is de gemeente nog altijd met De Vloek in gesprek om tot een goede oplossing te komen. Ook de krakers bevestigen dat de gesprekken nog altijd doorgaan. Een van de locaties die is aangeboden is de voormalige school aan de Beatrijsstraat in Moerwijk. Maar op dat bod is De Vloek nog niet ingegaan.

De verplaatsing van De Vloek ligt politiek gevoelig. Collegepartij de Haagse Stadspartij heeft wortels in de krakerswereld in Den Haag en wil De Vloek eigenlijk behouden. Omdat de coalitiegenoten vasthouden aan de ontruiming van De Vloek in Scheveningen moet de partij door de knieën.

Deel dit artikel: