'Bezuinigingen bij NFI in Den Haag brengen onderzoeken in gevaar'

Nederlands Forensisch Instituut
Nederlands Forensisch Instituut
DEN HAAG - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag gaat drie afdelingen afstoten: het gevolg is dat verf, haren en handschriften niet meer zelf worden onderzocht. De directie wil er vanaf om geld te besparen, meldt de NOS.
Externe deskundigen denken dat het oplossen van misdrijven in gevaar kan komen als het NFI de plannen doorzet. Ook de ondernemingsraad van het instituut is daar bang voor. Het NFI wil de afdelingen afstoten, omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft besloten dat er bezuinigd moet worden.
In 2018 moet het instituut het met ruim 9 miljoen euro minder doen dan in 2013. Kleine specialismen afstoten moet de kosten jaarlijks flink kunnen drukken. De Nationale Politie en andere commerciële partijen zouden die onderzoeken kunnen overnemen.

Waardevolle kennis

Deskundigen waarschuwen dat waardevolle kennis verloren kan gaan als de bezuinigingen worden doorgezet. Hoogleraar criminologie Ton Broeders zegt tegen de NOS dat de onderzoeken financieel niet aantrekkelijk genoeg zijn voor bedrijven om over te nemen.
Donderdag houdt de Tweede Kamer op initiatief van de SP en het CDA een hoorzitting. De directie van het Nederlands Forensisch Instituut en externe deskundigen zijn daarbij aanwezig. Volgende week volgt er een debat in de Kamer over de bezuinigingsplannen van het NFI.