China favoriet bij provinciebestuurders

Chinese les
Chinese les
DEN HAAG - Bestuurders van de meeste Nederlandse provincies hebben de afgelopen vier jaar dienstreizen naar China gemaakt. Zuid-Holland gaf in vier jaar tijd 43.000 euro uit aan reizen naar China. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen.
De resultaten zijn donderdag bekendgemaakt. De media vroegen de provincies naar de kosten van al hun buitenlandse reizen in de afgelopen vier jaar. Negen van de twaalf provincies reageerden.
Noord-Brabant spant de kroon. De provincie gaf sinds 2011 ruim 77.000 euro uit aan handelsmissies naar China. Zeeland was het zuinigst, de provincie spendeerde minder dan 10.000 euro aan tien trips. Gelderland had de afgelopen bestuursperiode jaarlijks een budget van 53.000 euro beschikbaar voor de relatie met China.

Deuren kunnen openen

Volgens het onderzoek is China zo populair omdat de provincies er deuren kunnen openen voor het bedrijfsleven. Die kunnen relaties leggen en contracten afsluiten. Of dat lukt, is niet helemaal duidelijk.
De meeste andere reizen waren binnen Europa. Dat zijn vaak geen handelsmissies, maar functionele reizen zoals het bijwonen van vergaderingen over grensoverschrijdende kwesties.