Duits vastgoedfonds Patrizia gaat huizen bouwen in Den Haag

scheveningen haven
scheveningen haven
DEN HAAG - Het Duitse vastgoedfonds Patrizia gaat woningen financieren in Den Haag. Het fonds gaat onder meer aan de slag rond Scheveningen Haven. Ook wil het tussen de 300 en 400 woningen bouwen bij het HagaZiekenhuis.
Dat blijkt uit een samenwerkingsovereenkomst die wethouder Joris Wijsmuller (HSP, stadsontwikkeling) heeft getekend met de directeur van Patrizia Nederland.
Patrizia investeert voor beleggers geld in vastgoed. Het komt oorspronkelijk uit Beieren en groeit de laatste jaren enorm snel. Het zou eind vorig jaar voor 14 miljard euro hebben belegd.

Huizen gekocht van Vestia

Het bedrijf kwam vorig jaar zomer in het nieuws omdat het voor 577 miljoen euro 5500 woningen van woningcorporatie Vestia kocht. Dat was toen de grootste transactie ooit in Nederland voor huurwoningen.
In de contracten staat dat de afspraken zijn gemaakt omdat de gemeente denkt dat het aantal inwoners van Den Haag de komende jaren zal blijven groeien en dat er dus een vraag blijft naar nieuwbouwwoningen. Tegelijk stagneert de woningbouw omdat de investeerders en bouwers die nu al actief zijn in Den Haag niet genoeg huizen realiseren.

Duitsers willen uitbreiden

Patrizia zou in Nederland 'een woningbouwportefeuille' willen opbouwen en zich daarbij vooral willen richten op de huursector. Daarbij gaat het om zowel sociale woningbouw als de geliberaliseerde markt.
De gemeente Den Haag en Patrizia gaan nu een 'langjarige samenwerking' aan. Het idee daarbij is onder meer dat de Den Haag plekken gaat aanwijzen waar het bedrijf woningen kan gaan bouwen.

Duizend huizen in vijf jaar

De belegger gaat jaarlijks tussen de 150 en 200 woningen bouwen. Dat moet leiden tot een totaal van tussen de 750 en duizend woningen de komende vijf jaar.