Politie en OM bezorgd over bezuiniging op NFI in Den Haag

Foto NFI - DNA-onderzoek
Foto NFI - DNA-onderzoek
DEN HAAG - De politie en het Openbaar Ministerie (OM) maken zich zorgen over de bezuiniging van circa negen miljoen euro die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag moet doorvoeren. Dat hebben beide organisaties laten weten.
Het NFI gaat drie afdelingen afstoten en dat zal ertoe leiden dat er minder sporenonderzoeken naar misdrijven gedaan kunnen worden, terwijl de situatie nu al krap is. Hans Visser van de Nationale Politie en hoofdofficier van justitie Bob Steensma hebben donderdag gepraat met leden van de Tweede Kamer.
De opsporingsdiensten moet nog scherpere keuzes gaan maken bij het opsturen van sporen aan het NFI. De politie doet zelf al vooronderzoek, maar kan dat niet in complexe zaken. Ook zou meer uitbesteed moeten worden aan andere instellingen, maar dat levert 'gedoe' op. Het is volgens hen duurder, leidt tot meer administratie en vervoer en het is de vraag of de kwaliteit op peil is.

'Kennis gaat verloren'

Deskundigen waarschuwen dat waardevolle kennis verloren kan gaan als de bezuinigingen worden doorgezet. Hoogleraar criminologie Ton Broeders zei donderdagochtend tegen de NOS dat de onderzoeken financieel niet aantrekkelijk genoeg zijn voor externe bedrijven om over te nemen.