Bomen Haags Tournooiveld mogen gekapt: donderdagnacht al de zaag erin

DEN HAAG - De bomen op het Tournooiveld in Den Haag mogen worden gekapt. Dat heeft de rechter donderdagmiddag bepaald. Het actiecomité SOS Den Haag was op het allerlaatste moment naar de rechter gestapt om de kap van de bomen tegen te houden. Maar volgens de rechter kwam het bezwaar te laat.
De vijf kastanjes en drie lindes op, volgens velen, een van de mooiste plekken van Den Haag moeten wijken om plek te maken voor een grote nieuwe ondergrondse parkeergarage. De kastanjes worden gekapt, de lindes herplant.
Nu de rechter de kap van de kastanjes heeft goedgekeurd, gaat donderdagnacht al de kettingzaag in het groen. Zodra de laatste trams over het Tournooiveld hebben gereden, gaat de stroom van de bovenleiding. Daarna worden de takken van de bomen gehaald. De overgebleven stronken worden vrijdag verwijderd.

Einde aan parkeerprobleem

Onder het Tournooiveld komt een parkeergarage van drie lagen met tussen de 300 en 350 plekken voor auto’s, een fietsenstalling en oplaadpunten voor elektrische auto’s. Daarmee moet een einde komen aan een parkeerprobleem in dit deel van de Haagse binnenstad.
Bewonersorganisaties, winkeliers en grote attracties in de omgeving zoals het Haags Historisch Museum steunen de komst ervan, bleek bij de presentatie van de plannen.

'Kastanjes zijn waardevol'

Natuurorganisaties, het actiecomité SOS Den Haag en bijvoorbeeld GroenLinks in de Haagse gemeenteraad zijn juist fel tegen de kap van het groen. 'De kastanjes zijn erg waardevol', aldus fractieleider Inge Vianen van GroenLinks. Haar partij voerde donderdagmiddag nog actie tegen de kap van de bomen.
Volgens de gemeente Den Haag is het jammer dat de bomen moeten sneuvelen, maar ook onvermijdelijk. Wel komen er, als de garage eenmaal af is, nieuwe terug. Bovendien verklaarde wethouder Boudewijn Revis (VVD) eerder dat de kastanjes ook weer niet zo waardevol zijn dat ze op een speciale lijst staan van de Adviescommissie Monumentale Bomen.