IS-tweet van justitieambtenaar maakt Asscher nog steeds boos

De gewraakte, inmiddels verwijderde tweet van Yasmina Haifi
De gewraakte, inmiddels verwijderde tweet van Yasmina Haifi
DEN HAAG - De geruchtmakende tweet van een hoge justitieambtenaar dat Islamitische Staat (IS) een zionistisch complot is, blijft volgens integratieminister Lodewijk Asscher 'verwerpelijk'. Hij reageerde op het bericht van NRC van donderdag dat deze ambtenaar volgens de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) er niet om mag worden ontslagen.
'Het verspreiden van complottheorieën door mensen die beter moeten weten, draagt bij aan een onverdraagzame samenleving', zei Asscher donderdag.
NRC meldde dat de AGFA vindt dat een schriftelijke berisping voor de vrouw, Yasmina Haifi, wel genoeg is. Ook zouden de uitlatingen van Asscher voorbarig zijn waardoor de arbeidsverhoudingen zijn verstoord.

Afstand

Asscher nam destijds direct afstand van de uitspraken van Haifi. Hij zei dat zijn maag ervan omdraaide. Haifi is in augustus vorig jaar geschorst door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze stapte daarna zelf uit de PvdA.
Haifi werkte voor het Nationaal Cyber Security Center (Veiligheid en Justitie), maar is geschorst. De nu afgetreden veiligheidsminister Ivo Opstelten zei eerder dat Haifi 'niet op deze functie terugkomt, nooit'.