Monuta: Zuid-Hollandse jongeren denken te weinig na over uitvaart

DEN HAAG - Veel jongeren in de provincie Zuid-Holland hebben nog nooit nagedacht over hun eigen uitvaart. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzorger Monuta. Nog geen kwart van de jongens en meisjes heeft hun ideeën besproken met ouders of vrienden.
Volgens Monuta heeft slechts één procent van de jongeren uitvaartwensen vastgelegd op papier, op de computer of bij een uitvaartverzekeraar. In iets meer dan de helft van alle gezinnen wordt het overlijden en de bijbehorende uitvaart wel eens besproken. Het gaat dan met name om de keuze voor begraven of cremeren.
Uit het onderzoek van de uitvaartverzorger blijkt dat meisjes wel vaker hebben nagedacht over hun uitvaart dan jongens. Van de 18- en 19-jarigen heeft 55 procent er wel eens bij stilgestaan. Bij de 12 tot en met 17-jarigen is dat slechts 39 procent.

Lievelingskleding

Bijna 70 procent van de Zuid-Hollandse jongeren wil iets meenemen in de kist, mochten ze nu overlijden. Het gaat dan met name om foto's of knuffels. Ruim een derde zegt zijn of haar lievelingskleding en schoenen aan te willen trekken, maar uit het onderzoek blijkt dat meisjes dat belangrijker vinden dan jongens.
Monuta benadrukt dat het belangrijk is dat jongeren nadenken over hun uitvaartwensen en die te bespreken en eventueel vast te leggen. 'Hou oud je ook bent, de dood komt immers vaak zeer onverwacht', zegt Roos Zwetsloot van Monuta. 'Wij zien helaas regelmatig dat nabestaanden niet weten wat de wensen van hun dierbare waren.'

'Denk erover na, ook als je nog jong bent'

Zwetsloot zegt dat de nabestaanden daardoor voor moeilijke keuzes komen te staan. 'En dat terwijl zij het al zwaar genoeg hebben. Er moet zoveel geregeld worden in een hele korte, maar vaak zeer emotionele tijd. Het is daarom belangrijk om uitvaartwensen vast te leggen. Ook als je nog jong bent.'