Water in plas Ravensberg in Reeuwijk blijft risico door botulisme

REEUWIJK - Inwoners rondom de plas Ravensberg in Reeuwijk moeten contact met het water voorlopig nog vermijden. Die waarschuwing geeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk nu blijkt dat het onderzoek naar het botulisme langer duurt dan gedacht.

Ook al zijn er de afgelopen dagen geen grote aantallen dode vissen in het water meer gevonden, toch gaan het Hoogheemraadschap van Rijnland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) door met het nemen van monsters van het water. De verwachting is dat over twee weken duidelijk is of het water nog steeds besmet is.

Sinds eind februari waarschuwt het hoogheemraadschap voor botulisme. Rondom de plas zijn borden geplaatst. Ook zijn in de drie verbindingen naar de andere plassen dammen geplaatst om mogelijke verspreiding te voorkomen.

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die verlamming veroorzaakt. Vooral watervogels en vissen gaan eraan dood en kunnen vervolgens andere dieren met botulisme besmetten. Er zijn ook varianten van botulisme die schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

Deel dit artikel: