Megajacht loopt 24 uur voor op schema en overnacht niet in Alphen, maar in Gouda

© Anita Janssen
BOSKOOP - De reis van het megajacht Symphony verloopt zo soepel dat het schip niet in Alphen aan den Rijn blijft overnachten, maar in Gouda. Het gigantische schip vaart harder dan verwacht en ook de zogenoemde passages vallen mee. Dat zijn de verschillende checkpoints langs de vaarroute, zoals bruggen en sluizen en dergelijke.
Zaterdagmiddag is besloten door te varen naar de Julianasluis in Gouda en daar vlak voor de sluis te overnachten. Het schip was toen al bij Boskoop, waar het jacht volgens de planning pas 24 uur later aan zou komen.

IN BEELD: Megajacht vaart door Alphen aan den Rijn

Het jachtschip overnacht voor de Julianasluis uit veiligheidsoverwegingen: 'De Julianasluis blijft een lastig punt op de route, vandaar dat er is besloten om morgenochtend bij goed daglicht door de sluis te varen', laat Jan Strijdhorst van Van der Wees watertransporten aan Omroep West weten. Het megajacht wordt zondagochtend rond 08:30 uur door de sluis in Gouda getrokken.

Krassen opgelopen

Hoewel de tocht tot dusver spoedig verloopt, heeft het megajacht hier en daar wel een aantal krassen opgelopen. Volgens Jan Strijdhorst is daar geen schuldige voor aan te wijzen: 'als het schip door een nauwe brugopening vaart, wordt het water een bepaalde kant op gedrukt en wordt het jacht richting de kade gedrukt. Ze hebben borden met kussens om tussen het jacht en de kant te houden, maar een van deze borden brak af.' Ook heeft het megajacht op een ander punt de bodem geraakt.
De krassen zijn geen reden tot paniek. Met een poetslap en kwastje met verf is de Symphony weer als nieuw.