Krakers protesteren in Haagse binnenstad tegen gedwongen verhuizing De Vloek

DEN HAAG - Zo'n honderd sympathisanten van De Vloek zijn zondag in de Haagse binnenstad bijeengekomen om te protesteren tegen de gedwongen verhuizing van het krakersbolwerk. Na wat toespraken op het Kerkplein volgde een protestmars door het centrum.

De Vloek zit al 12 jaar in een pand aan de Hellingweg in de Scheveningse haven, maar moet nu plaatsmaken voor een topzeilcentrum. De ontruimingsdatum is 1 april. Maar volgens de krakers is er helemaal geen behoefte aan zo'n zeilcentrum en zeker niet als dat ten koste gaat van de oefenruimte voor beginnende muzikanten en het vegetarische eetcafé Water en Brood die in de culturele vrijplaats gevestigd zijn.

De krakers vinden de nieuwbouwplannen voor de haven te elitair. 'De haven is in de uitverkoop. Het elitaire bewind regeert en heeft besloten dat De Vloek moet wijken. Maar wij zullen niet wijken voor de rijken en zetten de strijd tegen de veryupping van de haven door', aldus een woordvoerder.

Onderhandelingen

Er is de afgelopen maanden met de gemeente onderhandeld over een alternatieve locatie voor De Vloek, maar de krakers voelen zich niet serieus genomen. Ze zijn bang dat De Vloek straks gesloopt wordt en dat er dan uiteindelijk toch geen zeilcentrum komt.

De krakers werden tijdens hun optocht door de stad begeleid door de politie. De Vloek-sympathisanten droegen spandoeken en fakkels met zich mee.

Deel dit artikel: