Hagenaar Dick Advocaat nieuwe trainer Sunderland

DEN HAAG - Dick Advocaat is de nieuwe trainer van Sunderland. Hij moet de huidige nummer zeventien van de Premier League voor degradatie behoeden.
De 67-jarige Hagenaar bevestigde maandagavond tegenover Voetbal International dat hij overeenstemming heeft bereikt over een contract tot aan het einde van het seizoen. 'Ik zit nu nog in een donker hotel, maar werk binnenkort in het Stadium of Light', zei hij.
Advocaat vertrok november vorig jaar als bondscoach bij Servië. Hij werd bij de landenploeg geassisteerd door Zeljko Petrovic, die ook bij Sunderland aan de slag zou kunnen.

Opvolger Gus Poyet

Advocaat is bij Sunderland de opvolger van Gus Poyet, die maandag afscheid nam. Sunderland verloor zaterdag op eigen veld met 4-0 van Aston Villa en staat gevaarlijk dicht bij de degradatiezone. Het verschil met Burnley bedraagt slechts één punt. In de laatste twaalf competitieduels werd slechts één keer gewonnen. Sunderland kampt met veel blesureleed, maar Advocaat verwacht snel enkele spelers terug. 'En daarna gaan we het van wedstrijd tot wedstrijd beleven.'
Sunderland gaat zaterdag op bezoek bij West Ham United. Advocaat is de derde Nederlandse hoofdtrainer in de hoogste Engelse voetbalklasse. Louis van Gaal heeft Manchester United onder zijn hoede. Trainer Ronald Koeman presteert boven verwachting met Southampton.

Bondscoach

Advocaat heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit nog een in de Premier League aan de slag te willen. Hij had tussen 1998 en 2002 al wel het Schotse Glasgow Rangers onder zijn hoede. Advocaat was bondscoach van het Nederlands elftal, België, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en Rusland. Hij vierde successen met Zenit Sint-Petersburg en werkte ook als hoofdtrainer bij PSV, AZ, Haarlem, SVV, Borussia Mönchengladbach.