Nieuwbouw van de Lage Zijde in Alphen aan den Rijn begonnen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het heeft lang geduurd, maar het is nu echt zover. Er is begonnen met de bouw van Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn. Dinsdagmiddag is symbolisch de eerste paal geslagen.
Het centrum van Alphen aan de Rijn bestaat eigenlijk uit twee delen. De ene helft is jaren geleden helemaal opgeknapt. Bij de andere helft was dat ook de bedoeling, maar dat is nog niet gelukt. Dat deel verpauperde langzaam en alle winkels trokken een voor een weg.
Ook de projectontwikkelaars dropen af, omdat er door de economische crisis minder te verdienen was. Het debacle kostte de gemeente 139 miljoen euro. Nu wordt het Stadshart Lage Zijde in etappes opgeknapt door verschillende projectontwikkelaars, met minder winkels en meer woningen. Een groot gedeelte bij het Thorbeckegebouw is al gesloopt, daar komt een wooncomplex. Wethouder Gerard van As en directeuren Rob Donninger (wonenCentraal) en Hans Meurs (VORM Holding) verrichtten dinsdag de aftrap.

Banketbakker

Bart van Vliet, eigenaar van de Banketbakkerij van Vliet, staat ondanks de start van de nieuwbouw nog niet te juichen. 'Het heeft zolang geduurd dat veel klanten nu wegblijven. Mensen kwamen niet meer deze kant op en nu met de bouwput voor de deur, zullen er echt niet meer mensen komen.’
Bart heeft jarenlang de klandizie terug zien lopen. Toch is er licht aan het eind van de tunnel. Eerder viel hij altijd net buiten de plannen van de gemeente, maar nu is er toch een projectontwikkelaar die zijn pand wil kopen. 'Ik kan er nog niet veel over zeggen, want we zijn nog in onderhandeling. Maar ik heb goede hoop.' 

Nieuwe bewoner

'Ik ben heel blij dat de eerste paal de grond is gegaan, ' zegt Joke van Velzen terwijl ze een slokje van haar champagne neemt. 'Het heeft zo ontzettend lang geduurd, ik wacht al vanaf 2009 want ik ben een van de nieuwe bewoners van de Lage Zijde. Ik kan niet wachten tot ik hier kan wonen,'  besluit ze.