HTM-vader en zoon winnen publieksprijs met nieuw soort tramrail waardoor omleidingen niet meer nodig zijn

Slimme trambevestiging van HTM
Slimme trambevestiging van HTM © HTM
DEN HAAG - Vader en zoon Jos en Bas van Buuren hebben de publieksprijs gewonnen op de Rail-Tech vakbeurs. Dat is een beurs voor medewerkers van spoorbedrijven en leveranciers van trein- en trammaterieel.
Jos en Bas werken allebei bij HTM. Zij hebben een nieuw soort tramrailbevestiging ontworpen, waardoor trams niet meer hoeven te worden omgeleid bij stremmingen. Voor die uitvinding waren zij genomineerd voor de Rail-Tech Innovation Award.
Die hebben zij niet gewonnen, maar met bijna vijftig procent van de stemmen haalden zij wel de publieksprijs binnen. Bezoekers van de beurs konden online stemmen. ‘Ik heb zelf ook op hen gestemd, gewoon omdat ik het leuk vond’, zegt een woordvoerder van HTM.
Nu is het nog zo dat trams bij werkzaamheden voor langere tijd moeten omgeleid doordat de rails, de bevestiging en de betonlaag tussen de sporen worden uitgehaald. Dat is met de nieuwe uitvinding niet meer nodig. De betonlaag kan grotendeels blijven liggen. HTM past het ontwerp van vader en zoon Van Buuren nu al toe op de Lijnbaan in Den Haag.