Niks mis met kap bomen Tournooiveld, zegt Haagse wethouder Boudewijs Revis

DEN HAAG - De Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) blijft volhouden dat er geen belemmering was om de bomen aan het Tournooiveld in de binnenstad te kappen.
Volgens hem waren er geen juridische mogelijkheden meer om het rooien tegen te houden. ‘Ik zou een slecht bestuurder zijn als de kap niet was doorgegaan,’ zei hij woensdag tijdens een spoeddebat.
Dat debat was aangevraagd door een aantal oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad. Vooral GroenLinks, de SP en Partij voor de Dieren wilden opheldering over de vraag of de vergunning voor bouwvergunning voor een parkeergarage onder het Tournooiveld ‘onherroepelijk’ was.

Niet kappen voor einde procedures

De wethouder zou volgens deze partijen op 10 december vorig jaar tijdens een vergadering over de parkeergarage hebben gezegd dat de vijf kastanjes pas mogen worden gekapt als er geen procedures meer zouden lopen. En op dit moment loopt er nog een.
Ook de Haagse Stadspartij toonde zich tijdens het debat kritisch. Volgens raadslid Gerwin van Vulpen is de HSP eerder akkoord gegaan met de bouw van de garage omdat zijn partij nu in de coalitie zit. ‘Maar dan moeten we het wel zorgvuldig doen.’ En hij had ook twijfels of dit wel het geval was.

'Geen plezier in wijken bomen'

Revis verklaarde dat niemand ‘er plezier in heeft dat de bomen moeten wijken’. Maar, stelde hi ook: de gemeenteraad is wel akkoord gegaan met de bouw van de ondergrondse garage en wist toen ook dat vijf kastanjes worden gekapt en een paar linden verplaatst.
Hij voegde daaraan toe dat alle procedures vervolgens goed zijn doorlopen en dat hij er zich van heeft vergewist dat de garage er ook echt komt. Bovendien heeft de rechter bepaald dat de bomen mogen worden gekapt.

Vlak voor het broedseizoen

De bomen gingen een paar dagen voor het begin van het broedseizoen tegen de vlakte. In die periode mogen geen bomen worden geveld. Volgens Revis moeten die dingen echter niet met elkaar worden verbonden.
De rechter oordeelde donderdag dat de bomen mochten worden gekapt. En dat was het signaal om dat ook toe doen, aldus Revis. De gemeenteraad wil wellicht nog een keer met de wethouder spreken over de kap van de bomen.