VN: Internationaal Strafhof in Den Haag moet IS berechten voor genocide op yezidi's

Internationaal Strafhof Den Haag
Internationaal Strafhof Den Haag
DEN HAAG - Islamitische Staat (IS) heeft vermoedelijk genocide gepleegd op de yezidi's en zou verantwoordelijkheid moeten afleggen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gemeld. IS is volgens de raad ook verantwoordelijk voor misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven tegen burgers, onder wie kinderen.
De raad publiceerde donderdag een rapport op basis van interviews met meer dan 100 slachtoffers en getuigen. De mensenrechtenraad in Genève riep de VN-Veiligheidsraad op de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof.
Volgens het rapport hebben ook het Iraakse leger en de milities die aan de kant van de overheid vechten zich mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, waaronder moorden, marteling en ontvoeringen.
Ook IS moordt en martelt, en maakt zich daarnaast schuldig aan verkrachtingen, seksuele slavernij, gedwongen bekeringen en het ronselen van kinderen, zegt het rapport.

Vrouwen als oorlogsbuit strafhof

De manier waarop de terreurbeweging vorig jaar de yezidi's aanviel, 'wijst op de bedoeling van IS om de yezidi's als groep te vernietigen', aldus het rapport. In yezidi-dorpen werd de bevolking samengedreven en werden mannen en jongens boven de 14 doodgeschoten. De vrouwen werden als oorlogsbuit meegenomen en verkocht of weggegeven.
Het yezidisme is een Koerdische volksreligie. Wereldwijd zouden een half tot twee miljoen mensen deze godsdienst aanhangen.