Moordproces tegen Ad H. uit Voorschoten onzeker na beroerte

VOORSCHOTEN - De rechtbank in Haarlem schakelt een gespecialiseerde arts in om te kunnen bepalen of de rechtszaak tegen een 53-jarige moordverdachte uit Voorschoten moet worden stilgelegd. Ad H. stak vorig jaar oktober een 78-jarige Beverwijker dood. Hij kreeg half februari in de gevangenis een zware beroerte. Sindsdien kan hij niet meer praten en is hij halfzijdig verlamd. Dat bleek donderdag bij een tussentijdse zitting in de zaak.
Ad H. reed vorig jaar naar Beverwijk en stak daar de partner neer van de advocate die zijn ex-vrouw had bijgestaan in een echtscheidingsprocedure, enkele jaren eerder. Hij liep vervolgens naar zijn auto, waarin hij een gasfles had geplaatst. Hij overgoot zowel het voertuig als zichzelf met benzine en wilde zichzelf in brand steken, toen hij door de politie werd overmeesterd.
Advocaat Richard Korver vroeg donderdag de rechtbank de vervolging van zijn cliënt te schorsen, omdat hij 'op geen enkele manier in staat is te communiceren'.

Medisch deskundige

De rechtbank wil echter eerst van een medisch deskundige horen in hoeverre de toestand van H. om een dergelijke beslissing vraagt. Hij komt onder voorwaarden wel voorlopig vrij zodra een revalidatiekliniek is gevonden. Daar wordt hij in eerste instantie voor zes weken geplaatst om te kijken of een goede behandeling mogelijk is.
Volgens Korver is H., voormalig accountant, in het verleden 'kapot geprocedeerd'. 'Hij was een succesvol mens, maar kwam door de scheiding in geldproblemen. Hij had geen geld voor een advocaat en kreeg ook geen pro deo-raadsman toegewezen. Hij verloor procedure na procedure en raakte alles kwijt.'

Enorme wrok

De aanklager zei dat H. 'enorme wrok koestert tegen alle mensen die hem naar zijn mening onrecht hebben aangedaan' en dat 'ook anderen die betrokken waren bij rechtszaken gevaar lopen'. Voor H., die zich ook zou hebben laten zien bij de woning van een Haagse rechter, gelden buiten de gevangenis daarom contact- en gebiedsverboden.
De rechtbank beslist in een volgende zitting of het proces op slot gaat tot H. eventueel voldoende is hersteld. Een datum is nog niet bepaald.