Voorschoten telt stemmen op eigen manier: 'Ik hecht veel waarde aan minder telfouten'

Stemmen tellen
Stemmen tellen
VOORSCHOTEN - Een groot succes noemt burgemeester Jeroen Staatsen van Voorschoten het experiment met stemmen tellen in de gemeente. In Voorschoten werd tijdens de verkiezingsavond eerst begonnen met het tellen van alle stemmen per lijst en donderdagmiddag pas werden alle persoonlijke stemmen bij elkaar opgeteld.
Volgens Staatsen kan deze manier van stemmen tellen ervoor zorgen dat je 's avonds sneller een voorlopige uitslag per partij hebt. 'En bovendien zorgt het ook voor meer zorgvuldigheid bij de stemmentellers', benadrukt Staatsen. 'Mensen zitten de hele dag op een stembureau. Als je dan nog de halve nacht stemmen moet gaan tellen, dan loop je het risico dat er fouten insluipen.'
Toch bleek donderdagavond dat de experimentele manier van stemmen tellen in Voorschoten niet sneller is dan in andere gemeenten. 'Maar dat deert niet', zegt Staatsen. 'Ik vind betrouwbaarheid en kwaliteit belangrijker.' Een extra telploeg heeft 's middags alle kandidatenstemmen apart geteld.

Landelijke experiment

Voorschoten is overigens niet de enige die het woensdagavond op deze manier deed. In totaal deden 23 Nederlandse gemeenten mee aan het experiment.