Aloysius College in Den Haag lijkt weer in de problemen te zitten

DEN HAAG - Het Aloysius College in Den Haag lijkt na financieel zwaar weer opnieuw in problemen te zitten. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is door de school uitgenodigd om te praten over een sociaal plan. Dat zegt Jan Menger, rayonbestuurder voortgezet onderwijs bij de vakbond. De bonden verwachten niet veel goeds.
Volgens Menger dreigen meerdere docenten hun baan te verliezen op de Haagse school. 'Als het om een, twee of drie mensen gaat, is een sociaal plan niet nodig, dan kun je het oplossen via natuurlijk verloop.' Ook vakbond CNV Onderwijs is uitgenodigd voor een gesprek. 'Je wordt niet uitgenodigd als er niets aan de hand is', zegt een woordvoerder. Volgens Menger heeft 'AC' nog niet voldoende aanmeldingen voor komend schooljaar binnen.
De schoolleiding kan de uitnodiging aan de AOB en het CNV niet bevestigen. Wel erkent interim rector Geeske Verbree dat het minimum aantal van honderd nieuwe leerlingen voor volgend schooljaar nog niet gehaald is. Hoeveel leerlingen zich wel hebben aangemeld wil Verbree niet zeggen. 'We liggen op schema.'

Sluiting eerste inschrijftermijn

Vrijdag sloot de eerste inschrijftermijn voor komend schooljaar. Leerlingen die niet terecht kunnen op de school van hun eerste voorkeur kunnen zich in een tweede ronde opgeven voor een andere school. Rector Verbree hoopt dat zich de komende tijd nog veel leerlingen aanmelden. 'Wij zijn net als in de afgelopen jaren afhankelijk van de tweede ronde.' Op 30 maart organiseert het AC een extra Open Avond.
Naast een tekort aan nieuwe leerlingen speelt volgens vakbondsman Menger de financiële situatie van het AC een rol. Afgelopen najaar maakte de toenmalige schoolleiding bekend dat de vermaarde Haagse school de deuren zou moeten sluiten. Door oud-leerlingen en andere mensen die de school een warm hart toedragen, werd een reddingsactie op touw gezet. Met succes: in december werd bekend dat het AC een doorstart maakt.

Miljoenenbijdrage

Het schoolbestuur zei destijds te rekenen op een financiële bijdrage van twee tot drie miljoen euro van anonieme donateurs. Menger: 'Het is absoluut noodzakelijk dat het geld nu over de brug komt. Het is telurstellend dat dat nog niet is gebeurd.'
Ook een steekincident afgelopen januari heeft het imago van het AC ook geen goed gedaan, zegt Menger. Toch is de vakbondsman hoopvol over het voortbestaan van de school.