Goudse leerlingen werken mee aan film over herdenking Operatie Manna

© ANP
GOUDA - De film Memories of Manna, waar leerlingen van christelijke scholengemeenschap De Goudse Waarden aan hebben meegewerkt, gaat volgende week woensdag in premiere. In Memories of Manna blikken ooggetuigen terug op de voedseldroppings boven Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Op 29 april is het 70 jaar geleden dat Britse en Canadese vliegtuigen vanuit het Engelse Lancashire opstegen om bij Gouda, Leiden en Rotterdam voedsel te droppen. De droppings moesten de hongerende bevolking helpen. Het initiatief kwam van het Nederlandse verzet. De Duitse bezetter gaf toestemming.
De Engelse organisatie Aviation Heritage wilde vorig jaar Engelse en Nederlandse scholen uit het droppingsgebied aan elkaar te koppelen. 4 leerlingen van De Goudse Waarden reageerden direct en stuurden een film in: Manna - A Shot Documentary. Hiervoor kregen zij een LAFTA Film Award voor beste buitenlandse inzending.

Premiere aan beide kanten van de Noordzee

De tweetalige leerlingen uit de tweede klas hebben het stokje inmiddels overgenomen en hielden in december een bijeenkomst, waarbij ook vier Engelse scholen via Skype aanwezig waren. Aan beide kanten van de Noordzee gingen leerlingen op pad om overlevenden te interviewen over Operation Manna.
Intussen had Aviation Heritage opdracht gegeven om een professionele film te produceren: Memories of Manna. Deze film gaat woensdagmiddag in premiere bij De Goudse Waarden in Gouda. Gouda is één van de plekken waar de voedselpakketten werden gedropt. Tegelijkertijd wordt de film getoond in het Engelse Lincoln, waar de vliegtuigen destijds opstegen. De Goudse Waarden heeft onder andere de geïnterviewde ooggetuigen en medewerkers van het Verzetsmuseum in Gouda uitgenodigd.