Pastoor Van Ars-kerk moet rijksmonument worden

Foto ANP
Foto ANP
DEN HAAG - De Pastoor van Ars-kerk in Den Haag moet op de lijst van rijksmonumenten komen. Dat vinden architecten, mensen uit de cultuurwereld en het Bisdom Rotterdam.
Deze kerk in Loosduinen kan nu nog niet op de lijst van rijksmonumenten komen, omdat de kerk nog geen halve eeuw oud is. De katholieke kerk is in 1968 gebouwd. Architect was Aldo van Eyk. Hij wordt gezien als één van de grote vernieuwers van de na-oorlogse architectuur.  Het gebouw bestaat uit betonnen blokken en heeft geen toren. Het interieur in de kerk is in tegenstelling tot andere katholieke kerken sober.
Dinsdag wordt het boek Pastoor van Ars, monument van Aldo van Eyck, over de kerk gepubliceerd. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door directeur Menno Tempel van het Gemeentemuseum. Dan start ook de lobby om de kerk op de monumentenlijst te krijgen.
 
Gedenksteen Gerard Reve
Tijdens de presentatie van het boek zal ook een gedenksteen worden aangeboden van de overleden schrijver Gerard Reve. Dat gebeurt door Willem Bruno van Albada en Hendrik van Manen, beter bekend als Teigetje en Woelrat. Ze waren ooit intiem bevriend met de schrijver en zijn in de kerk gedoopt.