Den Haag: 68 miljoen voor tienduizend nieuwe banen en economie

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de komende collegeperiode 68 miljoen investeren in werkgelegenheid. Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt in het aanvalsplan ’Den Haag maakt werk!’. Er moeten tienduizend banen bijkomen.
De werkloosheid in Den Haag ligt op 17 procent en dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van ruim 7 procent. Ook de jeugdwerkloosheid in de hofstad is hoog. De gemeente heeft last van de bezuinigingen bij de Rijksoverheid en heeft veel ambtenaren ontslagen.
Het college van burgemeester en wethouders wil dat er zevenduizend extra banen bijkomen in de stad en dat drieduizend mensen met een 'grote afstand tot de arbeidsmarkt' aan het werk worden geholpen. Ingezet wordt onder meer op het verder ontwikkelen van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht, het toerisme en visserij en versterking van de wijkeconomie.

Project Mariahoeve

Als voorbeeld van de wijkeconomie wordt een project aangehaald in Mariahoeve waarbij dertig langdurig werkloze wijkbewoners met een bijstandsuitkering weer aan een betaalde baan zijn geholpen.

Een aantal punten uit het aanvalsplan:

  • Den Haag wil dat 17.000 mensen uit de bijstand komen. Ze moeten aan het werk of naar school, dat zijn 2.000 mensen meer dan het aantal waarop nu wordt ingezet.
  • Het college zet een fonds op waarin 20 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de kenniseconomie.
  • Het toerisme moet met 3 procent toenemen, dat levert banen op.
Lees hier aanvalsplan: ’Den Haag maakt werk!’