Boze buren moskee Gouda beklagen zich bij Nationale ombudsman

Artist impression El-Wahda Moskee Gouda
Artist impression El-Wahda Moskee Gouda
GOUDA - Een groep boze buren van de nieuwe moskee Al Wahda in Gouda-Noord schrijft maandag een brief aan de Nationale ombudsman. Zij willen dat de ombudsman de gemeente dwingt de besluitvorming op te schorten.
De brief is opgesteld door een aantal buren die 'rond een paar honderd meter' van de geplande moskee wonen, op de plaats van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne. Woordvoerder 'Dik' wil niet met naam en toenaam in de publiciteit. Niet omdat hij wordt bedreigd maar omdat hij werk en privé gescheiden wil houden.
'De buurt heeft er veel last van als er een moskee komt', zegt Dik. 'De leefbaarheid wordt aangetast. De gemeente communiceert er niet over, alleen als er al een besluit is genomen horen we ervan. De Nationale ombudsman moet de gemeente daarop aanspreken. We hebben ook al de commissaris van de koning gevraagd de besluitvorming op te schorten.'

Aangepaste plannen in de gemeenteraad

Woensdag praat de gemeenteraad van Gouda over de aangepaste plannen, nadat het moskeebestuur door alle commotie heeft aangekondigd een 'substantieel kleiner islamitisch centrum' op het kazerneterrein te willen vestigen, samen met zijn partners De Ark en Gemiva, een school voor speciaal onderwijs en een medisch kinderdagcentrum. De gemeente wil bij dit vervolg uitdrukkelijk ook de buurt betrekken.
Toch heeft ook dat het vertrouwen van de buurtbewoners nog niet hersteld. 'Wat is dan "substantieel kleiner"? Dan weet je nog niets', aldus de initiatiefnemer van de brief.